Norsk English

Millom bjørker og poplar. Musikalske samtalar med to poetar

Konsertsalen i Kabuso, Hardangerfjordvegen 626, Øystese

15.04.2018 18.00

Bli med på spansk/norsk-aften i Kabuso sundag 15. april kl 18! Nokre stikkord er spansk musikk, flamencodans, poesi og diktarane Federico Garcia Lorca og Olav H. Hauge.

>>>BILLETTAR FINN DU HER

Medverkande:
Alejandro Villanueva, song
Danitza Olea, dans
Annabel Guaita, piano
Jesus Morente, flamencogitar og song

Musikk: Geirr Tveitt, Knut Vaage, Manuel de Falla, Federico Mompou og Ricardo Odriozola 
Tekstar: Federico Garcia Lorca og Olav H. Hauge


Slik omtalar muskarane prosjektet: 
Dette prosjektet springer ut av vår fascinasjon for dikterne Olav H. Hauge og Federico Garcia Lorca. Hauge og Lorca var mennesker som iblant kunne føle seg fanget, men som søkte og fant frihet i naturen og sangen. 
Begge kom fra en liten bygd. Hauge fra Ulvik og Lorca fra Fuente Vaqueros, en liten sørspansk landsby oppe i fjellet. Begge var de omgitt av naturen. Begge viser i dagbøker og brev en stor forkjærlighet for trær. Hauge var også utdannet fruktbonde og dyrket epletrær. Hauge gir en stemme til tingene som omgir ham, for eksempel gjennom diktene "Katten" og "Bjørki". Lorca sier i et intervju at han samtalte med svartpoplene. 
Dialoger har derfor vært et nøkkelord i vårt arbeid med dette materialet. Vi tenker da på dialoger i en utvidet forstand. Dialoger mellom dikterne og naturen, dialoger med kroppen og med stemmen i tillegg til dialoger mellom tekst, dans og musikk. 

La pena negra, den svarte smerten
Ensomhet kan være bra, men ensomhet uten å kunne elske er ikke bra. For oss handler Hauges dikt "Og eg var sorg" om at sorg er å leve uten kjærlighet. Hauge levde alene helt til han giftet seg i en alder av 70 år. Han var også mye psykisk syk. Han opplevde kanskje å føle seg fanget i sin egen kropp og sitt eget sinn. Likevel er det som om han beholder håpet. Vi opplever at "Det er den draumen" handler om det. Det er den draumen me ber på (…) at dørene skal åpne seg, vegen skal åpne seg. Kanskje det er naturen som tilslutt skal sette ham fri: At berget skal åpne seg. 

Lorca skrev seg selv, sitt liv og sin historie inn i diktene. I diktet "Den stumme guten" leter den lille gutten etter stemmen sin. El niño busca su voz. (La tenía el rey de los grillos). Gresshoppekongen hadde den. Men han skal ikke ha den for å snakke med, men skal lage en ring av den for å kunne bære stillheten sin på fingeren.

Lorca hadde en drøm om å bli "cantaor" - flamencosanger men var veldig selvkritisk i forhold til sin egen stemme. I stedet skrev han dikt, tegnet og komponerte sanger. Likevel opplevde han at det var som om poplene sang og han da måtte synge sammen med dem. Da Lorca reise til New York fra lille Fuente Vaqueras ble han overveldet av fremtiden, av modernismen, av kapitalismen og ble deprimert. Diktene i "Poeta en Nueva York" handler om denne krisen. Lorca var homofil, men under Francos Spania kunne han ikke elske fritt. Forestillingen handler derfor også om å bli satt fri fra smerten. 

Vi ønsker derfor å hente frem den introverte siden ved flamencoen. Flamencoen handler om glede men også om smerte. Geirr Tveitt, Knut Vaage, Manuel de Falla, Federico Mompou og Ricardo Odriozola er alle komponister som har latt seg inspirere av diktene til Hauge og Lorca.
I tillegg fremfører vi Lorcas egen musikk og tradisjonelle flamencolåter spilt på flamencogitar. Vi vet at Hauge kjente til diktene til Lorca, men at Lorca ikke kjente til Hauges. I denne forestillingen møtes likevel deres to verdener.


Varighet: 60 minuttar uten pause. 


>>> KJØP BILLETTAR HER

>>> SJEKK FACEBOOK-ARRANGEMENT HER

Mg 1128 Bw